Notícies

Quan els materials tèxtils són essencials…..

07/04/2020
logo_AEI

Malauradament, ha sigut la present crisi sanitària en la que ens trobem immersos, la que està posant en valor els materials tèxtils avançats.

Per protegir bombers, al quiròfan, als avions, cotxes, per protegir cultius, per aïllar edificis, per fabricar globus aerostàtics, per transportar càrregues, per protegir del sol, per filtrar, etc. Aquests són els materials tèxtils avançats, que trobem a tot arreu i en els que la funcionalitat és més important que l’estètica. I aquests materials es fabriquen a Catalunya.

Des de l’AEI TÈXTILS, el clúster català que aglutina les empreses del sector, volem manifestar l’orgull de comptar amb un grup d’empreses i organitzacions que han estat capaces de posar-se a l’altura de les circumstàncies, en aquest moment tan complicat i implicar-se per a donar resposta a les necessitats del sector sanitari.

MANUFACTURAS ARPE, S.L., fabricant de productes promocionals amb teixit de microfibra, està fabricant mascaretes per a ús general i treballant per obtenir la homologació per a subministrar mascaretes quirúrgiques, que la pròpia empresa ha desenvolupat.

LAMINATS ORIENT, S.L. està dedicant la seva producció a la fabricació de cobertors de matalàs i treballant en el desenvolupament de materials per a bates i altres aplicacions sanitàries per combatre la pandèmia.

MITSA i Bedding Industrial Begudà, S.L., laminador tèxtil i fabricant de productes per a la protecció de llit, està fabricant mascaretes i bates per a ús general, i valorant la possible homologació dels teixits laminats per a ús socio-sanitari.

HILATURAS ARNAU, S.L. segueix produint fil reciclat, de llana i poliamida, que s’utilitza per a filtres de mascaretes i altres fils reciclats com a matèria prima per a productes essencials.

CINPASA, des de l’inici de la crisi, va adaptar les línies de fabricació pròpies i subcontractades que era tècnicament possible per proveir cinta rígida i elàstica a empreses que es dediquen a la fabricació de mascaretes, pantalles protectores i articles pel sector sanitari.

També BONDITEX, S.A. ha adaptat la seva producció per posar-la al servei de productes de primera necessitat tant a nivell de laminats, com d’acabats hidròfugs, antibacterians, resinats, etc., tant per bates de protecció sanitària de planta, com per als quiròfans.

ETISILK, S.A., fabricant de teixits per a exterior, està treballant en la homologació dels seus teixits per a que puguin ser utilitzats en usos sanitaris (bates i mascaretes).

FINISH, S.A. està duent a terme processos d’acabat, hidròfug i biocida, en teixits destinats a mascaretes i preveu realitzar també acabat hidròfug sobre teles no teixides per a bates.

PROLINE BARCELONA (Articles Tècnics de Niló, S.L.) ha fet el pas de dissenyar i fabricar una màscara (pantalla) de protecció individual per personal sanitari i/o altres sectors que també necessiten d’aquesta protecció. Altres articles que subministren són fundes per els carros de menjar dels hospitals.

A TEXBER, S.A. mantenen la fabricació de teixits per poder donar servei als seus clients, que comercialitzen productes per a quiròfan, d’uniformitat i roba de llit, entre d’altres.

ANTEX està subministrant fils de baix DPF tintats en massa i fils amb propietats antimicrobianes de caràcter permanent per a la fabricació de material d’ús sanitari com poden ser filtres i teixits per l’obtenció de mascaretes i bates, entre altres aplicacions.

El CENTRE TECNOLÒGIC LEITAT, juntament amb un grup d’empreses i institucions liderades per l’aliança entre el Consorci de la Zona Franca i el propi centre, han desenvolupat i començat a fabricar respiradors mitjançant la tecnologia d’impressió 3D.

L’empresa centenària LIASA, La Industrial Algodonera, S.A., és la que fabrica la goma elàstica de subjecció d’aquest respirador al cap del pacient. LIASA ha adaptat el seu procés de fabricació per dissenyar una goma elàstica apropiada i incorpora uns terminals metàl·lics per a que sigui més ràpida la col·locació de les gomes al respirador.

Altres empreses, tot i que no per al sector sanitari, segueixen amb la seva activitat per a proveir materials (fils o teixits) que són imprescindibles per a la fabricació de bens essencials com és la indumentària de protecció de cossos de seguretat o bombers. Una d’aquestes empreses és el fabricant de teixit de punt C.P. ALUART, S.L.

Per altra banda, els experts de l’INTEXTER (Institut d’Investigació Tèxtil i Cooperació Industrial de Terrassa), de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), estan assessorant les empreses i a l’administració en tot el referent a especificacions tècniques dels materials tèxtils.

La pròpia UPC i també l’Institut de Química Avançada de Catalunya del CSIC, han donat tot el material disponible en stock dels seus laboratoris (guants, ulleres i mascaretes) a hospitals i residències. També han realitzat donacions algunes de les empreses del clúster, com FINSA, que ha facilitat 1.000 mascaretes FPP2 per a l’hospital d’Igualada.

Aquests són només alguns exemples de les activitats que estan duent a terme els nostres socis i que són possibles gràcies al persistent esforç que han anat fent en els darrers anys, en termes de recerca, desenvolupament i innovació, que els ha permès mantenir-se al capdavant fins i tot en situacions tan complexes com en la que ens trobem avui dia.

L’AEI TÈXTILS segueix treballant per acompanyar als seus socis. En les darreres setmanes ja s’han aplicat diverses mesures, entre d’altres: informem i assessorem en aspectes especialment relacionats amb la fabricació de productes per a ús mèdic o sanitari; promovem el contacte entre els nostres socis per afavorir complementarietats; seguim treballant en la preparació de propostes de projectes que ajudin a incrementar la competitivitat dels nostres membres i ens mantenim actius dins la nostra xarxa internacional, a través de l’Agrupació Europea d’Interès Econòmic EU-TEXTILE2030 i de CONTEXT, que ens permeten estar en contacte amb altres organitzacions i experts d’àmbit europeu, per a compartir experiències, contactes, coneixement, que puguin ajudar-nos a donar resposta a necessitats que van sorgint als nostres socis.

Paral·lelament, i en continua comunicació amb els socis, s’està elaborant un pla de suport per implementar en els propers mesos.

Mascareta dissenyada i fabricada per l’empresa Manufacturas Arpe

Interior de la fàbrica de La Industrial Algodonera LIASA

Comparteix aquesta notícia:

Notícies recents

Reunió de Regiogreentex

Reunió de Regiogreentex

Els dies 11, 12 i 13 de març va tenir lloc, a Vila Nova de Famalicão, una reunió del projecte europeu Regiogreentex.

Participació a la fira TriaFutur

Participació a la fira TriaFutur

L’AEI Tèxtils va participar a la fira TriaFutur col·laborant amb l’Institut Industrial de Terrassa – Gremi Tèxtil, soci del clúster.

Pin It on Pinterest