L’AEI Tèxtils ja fa més de 4 anys que treballa en diversos àmbits relacionats amb l’economia circular i la sostenibilitat, promovent i materialitzant actuacions concretes entre els seus membres.
Un exemple n’és el projecte PACTEX, dut a terme entre 2017 i 2019, conjuntament amb el Clúster del Packaging i el Centre Tecnològic Leitat, amb el suport de l’Agència de Residus de Catalunya.
En el marc del projecte es varen analitzar residus industrials de les empreses d’ambdós clústers per tal de fomentar un ús eficaç dels materials, amb propostes i mesures innovadores per reutilitzar i reduir el residu industrial. Es va treballar directament amb 20 empreses, fet que va permetre identificar 10 solucions aplicables i viables pels dos sectors a nivell industrial.
Entre aquestes empreses, hi trobem dos casos d’actuacions que s’han materialitzat a escala industrial: per una banda LIASA, soci de l’AEI Tèxtils, fabricant de cordons i cintes, col·labora amb NG Plastics, soci del Clúster del Packaging, per convertir el seu residu de fil de polipropilè en matèria primera per a fabricar un nou producte. És un projecte cofinançat per l’Agència de Residus de Catalunya.
El segon cas d’èxit el trobem a l’empresa E. CIMA, S.A.U., fabricant de teixits de punt per ordit. En el seu procés industrial l’empresa genera residu de teixits amb estructura 3D de polièster 100%, de diversos colors, procedent de restes de proves de laboratori. Aquest residu, és actualment utilitzat com a matèria primera per la marca Back to Eco.
Back to Eco és la marca upcycled de l’associació By My Eco, una iniciativa que allarga la vida útil de texans utilitzats, mantenint plenament el valor del teixit original. Dels texans se’n fan bosses i complements. El residu d’E. CIMA és utilitzat com a capa interior per a fundes d’ordinadors i tablets.
Aquest, suposa un nou exemple de les possibilitats del sector de tèxtils tècnics per contribuir a la circularitat i del clúster com a eina per a promoure iniciatives que contribueixen a la sostenibilitat del sector.