Notícies

L’AEI Tèxtils finalitza dos projectes enfocats a millorar les competències al sector tèxtil basades en la innovació i la sostenibilitat

15/12/2022

L’AEI Tèxtils finalitza dos projectes europeus que han generat diversos materials formatius d’interès per a les empreses i centres educatius del sector.

Ambdós projectes, CLEANTEX i FACTIVE, varen iniciar-se a la tardor del 2020 i han tingut una durada de dos anys. Han estat cofinançats per la Comissió Europea en el marc del programa Erasmus+ i, en els dos casos, hi ha hagut una estreta col·laboració entre el sector privat i l’acadèmic.

CLEANTEX i FACTIVE s’emmarquen dins la línia de competències de l’estratègia de l’AEI Tèxtils, amb l’objectiu d’accelerar les capacitats estratègiques i tecnològiques i l’atracció de talent per impulsar la innovació i el creixement resilient del sector.

El primer, CLEANTEX, tenia com a objectiu promoure l’adopció de l’economia circular i l’ecodisseny per a millorar les habilitats dels estudiants d’enginyeria tèxtil i dels treballadors del sector mitjançant la cooperació intersectorial amb les institucions d’educació superior per abordar els principals problemes de la indústria tèxtil i promoure la sostenibilitat.

Com a resultat, s’ha generat un MOOC (curs online massiu i obert), que conté set mòduls: introducció a l’economia circular, ecodisseny, fibres i materials sostenibles, gestió de residus i reciclatge, processos productius sostenibles, processos químics sostenibles i gestió de negoci i qualitat. Accedir al MOOC.

També s’ha generat una guia per a la implementació de l’anàlisi del cicle de vida i l’ecodisseny a la indústria tèxtil, que conté 18 casos d’èxit d’empreses del sector, 4 d’ells membres de l’AEI Tèxtils. Descarregar la guia.

Per altra banda, el projecte FACTIVE tenia com a objectiu millorar la qualitat de l’oferta formativa del sector, desenvolupant una metodologia d’aprenentatge innovadora per millorar el nivell i l’avaluació de les competències dels alumnes i equiparar la qualitat de la formació professional amb les necessitats actuals de la indústria tèxtil europea.

El resultat final són dos manuals d’aplicació de la metodologia Flipped Classroom (aula invertida), amb pautes i propostes per a formadors. Els manuals detallen, entre d’altres aspectes, alguns factors clau per involucrar els estudiants. També contenen literatura sobre el model d’aula invertida aplicat al sector tèxtil, recursos com per exemple la gamificació durant el procés d’aprenentatge, alguns escenaris que es poden donar dins l’aula i exemples de diferents models d’aula invertida a aplicar en funció del nivell d’expertesa del formador.

Descarregar el manual Flipped Classroom: Reinvent your teaching practice

Descarregar el manual Factive Handbook – Guidelines and toolkit

Comparteix aquesta notícia:

Notícies recents

Reunió de Regiogreentex

Reunió de Regiogreentex

Els dies 11, 12 i 13 de març va tenir lloc, a Vila Nova de Famalicão, una reunió del projecte europeu Regiogreentex.

Participació a la fira TriaFutur

Participació a la fira TriaFutur

L’AEI Tèxtils va participar a la fira TriaFutur col·laborant amb l’Institut Industrial de Terrassa – Gremi Tèxtil, soci del clúster.

Pin It on Pinterest