L’AEI Tèxtils va participar a Techtextil 2024 del 23 al 26 d’abril amb un estand conjunt amb diversos dels seus membres: FINSA, Pont Aurell y Armengol, Hilados Egarfil, Technitiger, VTS Technical Tèxtils, Laminats Orient, Velutex Flock, Hilaturas Arnau i Polisilk.
La internacionalització és un pilar fonamental de l’estratègia del clúster, abordant dos grans objectius: augmentar la competitivitat dels seus socis facilitant-los l’accés als mercats de tercers països i incrementar-ne la seva visibilitat a nivell internacional gràcies a la participació en esdeveniments clau del sector, tant a Europa com a nivell internacional.
Techtextil és la fira més important de materials tèxtils avançats a nivell mundial. En aquesta edició hi han participat 102 països, al voltant de 38.000 visitants i 1.700 expositors. D’aquí que la participació conjunta impulsi la internacionalització de les PIMEs i millori el posicionament del sector català dels materials tèxtils avançats.
A més dels membres del clúster que varen participar a l’estand conjunt, enguany deu d’ells també hi van participar amb un estand propi: MITSA, Grobelastic, E. CIMA, Marina Textil, C.P. Aluart, Tanatex Chemicals, Tecstar Fiber, Incabo, Rosich y Puigdengolas i ANTEX.
Durant els quatre dies de fira, l’AEI Tèxtils va organitzar diverses activitats per promoure el networking dels seus socis, oferint un espai per a reunions en el seu estand per als que no tenien un espai propi i va organitzar dos còctels informals per facilitar la interacció entre els socis i amb altres empreses i organitzacions nacionals i internacionals.
El clúster va acollir visites guiades de l’ETP i de la comunitat ECOSYSTEX, on va presentar les seves activitats i el projecte Regiogreentex, així com alguns dels seus socis dins de l’estand. L’AEI Tèxtils també va organitzar una visita guiada per als estudiants d’enginyeria tèxtil de la Universitat Politècnica de Catalunya per a presentar l’ecosistema català de materials tèxtils avançats i el hub ADDTEX per a la sostenibilitat i la capacitació en la indústria tèxtil catalana.
L’AEI Tèxtils també va contribuir a impulsar el posicionament del sector català de materials tèxtils avançats amb una presentació al Fòrum Techtextil exposant les diferents iniciatives que el clúster i els seus socis estan duent a terme en relació a la sostenibilitat i a l’economia circular, destacant les sinèrgies de la indústria tèxtil catalana i les seves bones pràctiques.
El 21 de maig, el clúster celebrarà el webinar “Panorama Techtextil 24” per exposar les principals tendències i innovacions que van ser presentades durant aquesta edició de la fira com un servei exclusiu per als seus socis.
Aquestes activitats complementen les accions preparatòries que el clúster va dur a terme durant el mes d’abril, com l’esdeveniment pre-Techtextil a Terrassa el dia 10 per a involucrar i fomentar la creació de xarxes entre els membres del clúster amb stakeholders internacionals de Portugal, Itàlia i França en el marc de l’esdeveniment final ADMANTEX2i. En aquesta jornada Pre-Techtextil, l’AEI Tèxtils va organitzar una sessió de speed dating entre els participants per promoure l’intercanvi d’opinions i idees i generar potencials col·laboracions.
L’AEI Tèxtils dona suport a la internacionalització dels seus socis mitjançant diferents projectes, oferint serveis d’elevat valor afegit com missions exploratòries amb agendes personalitzades. El calendari inclou missions a Austràlia al novembre de 2024 i a l’Aràbia Saudita al febrer de 2025.
Els projectes són eines perquè el clúster pugui donar suport estratègicament als seus socis amb serveis i accions pilot com la organització de missions empresarials, facilitant el networking entre ells i amb socis internacionals.
L’estand de Techtextil va ser una oportunitat perquè el clúster mostrés alguns d’aquests projectes estratègics, com ADDTEX, Regiogreentex, Admantex2i, xBUILD-EU i ZeroF.
Els clústers, com l’AEI Tèxtils, són grans connectors i facilitadors per a l’ecosistema industrial promovent i donant suport al procés d’innovació dels seus socis, fomentant la transició verda i la transformació digital i, contribuint així a l’augment de la competitivitat del sector dels materials tèxtils avançats i dels seus integrants.