Notícies

Webinar “Cap a una indústria tèxtil més sostenible: casos pràctics cap a l’economia circular”

01/06/2020

Més de 200 persones varen assistir, el 28 de maig, al webinar “Per una industria tèxtil més sostenible: casos pràctics cap a l’economia circular”.

“Per una indústria tèxtil més sostenible” és una sèrie de jornades pràctiques i interactives co-organitzades per l’AEI Tèxtils, el clúster català dels tèxtils tècnics, juntament amb ACCIÓ, l’agència per a la competitivitat de l’empresa de la Generalitat de Catalunya.

La primera edició, organitzada al febrer del 2019, va ser tot un èxit amb més de quaranta participants. Els principals punts de debat van ser els reptes en la substitució de substàncies perilloses en productes d’acabat tèxtil. L’informe de la sessió està disponible al següent enllaç: https://www.life-flarex.eu/download/5258/

En aquesta segona edició, virtual degut a la situació actual, s’ha ampliat l’enfoc de les actuacions amb casos pràctics enfocats cap a l’economia circular del sector dels tèxtils tècnics liderats per empreses catalanes així com la presentació de les diferents actuacions del clúster AEI Tèxtils i d’ACCIÓ en aquest marc.

En el primer bloc de presentacions hi varen intervenir:

  • Maite Ardèvol, Coordinadora d’Economia Circular i Sostenibilitat d’ACCIÓ, que va presentar les diferents iniciatives públiques liderades per ACCIÓ així com les línies marc generals del Pacte Verd Europeu (EU Green Deal) on el sector tèxtil tindrà un rol important per contribuir als objectius de la neutralitat climàtica de la Comissió Europea.
  • Maria Dolors Núñez, Coordinadora d’Anàlisi i Detecció d’Oportunitats Tecnològiques d’ACCIÓ, que va presentar el projecte europeu S3CHEM i la vinculació de la química sostenible com a element transformador per facilitar la transició cap a una economia més sostenible.
  • Mireia Cañellas, Responsable de Desenvolupament Sostenible, del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, que va presentar el projecte CIRCE incloent les dues accions principals del nou pla d’acció el programa Recicular Challange amb la UPC i el Pacte per l’economia circular.
  • Josep Casamada, Project Manager de l’AEI Tèxtils, que va presentar el projecte SUSTEX, liderat pel clúster i que té com a objectiu dotar d’eines i coneixements per a promoure la substitució de productes químics perillosos a la indústria tèxtil catalana per tal de que aquesta pugui incorporar criteris ambientals en la manufactura dels seus productes.
  • Ariadna Detrell, Clúster Manager de l’AEI Tèxtils, que va presentar el projecte CIRCULARTECH, també liderat pel clúster i que té com a objectiu identificar les barreres del sector per poder implantar accions que fomentin l’economia circular I definir accions concretes aplicables a l’especificitat del sector de tèxtils tècnics.
  • Gertri Ferrer, Sustainability Project Manager al Centre Tecnològic LEITAT, va presentar el projecte ECODISTEX que ha liderat el clúster amb el suport de LEITAT per tal de fomentar l’ús de l’eco-disseny en el sector de tèxtils tècnics.

En el segon bloc, es va presentar el progrés en dos casos pràctics de substitució de productes químics perillosos en processos d’acabat tèxtil (LIFE-FLAREX / MIDWOR). Ruth Garcia (LEITAT) i María Pozo (LEITAT), juntament amb els experts en anàlisis de cicle de vida, Maria Rosa Riera (LEITAT), i en anàlisis de riscos, Rubén Álvarez (LEITAT), van presentar els principals resultats i alternatives viables per promoure la substitució informada de substàncies químiques en els processos d’acabat tèxtil enfocat als agents repel·lents als líquids i als agents ignífugs.

Finalment, tres empreses sòcies del clúster van presentar els seus casos pràctics en l’últim bloc de la sessió. Joan Pera, gerent de Manufacturas ARPE, va presentar el procés d’eco-disseny que van seguir internament per tal de generar productes innovadors i sostenibles. Joan Santamaria, gerent d’Hilaturas Arnau va presentar el catàleg de productes sostenibles basats en fibres reciclades per usos tècnics així com els fils de base natural sostenibles en desenvolupament i producció. Finalment, Mark Hartnell, director tèxtil de SEAQUAL, va presentar la iniciativa de marca sobre productes procedents del reciclatge de residus marins per fer productes d’alt valor afegit.

PRESENTACIONS DEL WEBINAR:

VEURE EL WEBINAR:

Comparteix aquesta notícia:

Notícies recents

Reunió de xBUILD-EU

Reunió de xBUILD-EU

L’equip del clúster va estar a Ontinyent participant en una reunió del projecte xBUILD-EU.

Pin It on Pinterest