El 18 de febrer, l’AEI Tèxtils va participar a la reunió de llançament d’un nou projecte, HACKTEX – Innovative smart textiles and entrepreneurship.
El projecte HACKTEX està cofinançat pel programa ERASMUS+ de la Comissió Europea en el marc de la convocatòria Cooperation partnerships in higher education amb el número de subvenció 2021-1-RO01-KA220-HED-000027527. Va començar el dia 1 de febrer del 2022, té una durada de 30 mesos i un pressupost total de 398.175 €.
El coordinador del Projecte és la Gheorghe Asachi Technical University de Iasi, a Romania, i compta amb la participació, com a socis, de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i l’AEI Tèxtils, ambdues amb seu a Terrassa; la Universitat West Attica (UNIWA) i CRE.THI.DEV de Grècia; CIAPE d’Itàlia; la Universitat de Borås de Suècia i l’empresa Titera d’Eslovènia.
El Projecte cerca dotar de resiliència, versatilitat i innovació el sector tèxtil europeu abordant els buits existents entre l’àmbit acadèmic i la indústria. HACKTEX crearà noves oportunitats per al sector tèxtil connectant-lo amb altres indústries.
Aquests objectius s’abordaran mitjançant el disseny i la prova de noves eines metodològiques educatives a les institucions d’educació superior involucrades en el Projecte, així com amb la investigació sobre tèxtils intel·ligents i les seves múltiples aplicacions.
Com a resultat, el projecte produirà diversos continguts innovadors relacionats amb els tèxtils intel·ligents i les seves aplicacions potencials en medicina, automoció i aeronàutica, esport, protecció personal i construcció i hàbitat, entre d’altres.
Aquest contingut seguirà una metodologia educativa dissenyada de manera que permeti als estudiants, com a futurs especialistes del sector tèxtil, explorar noves aplicacions i productes tèxtils, així com abordar possibles barreres i limitacions.
Els principals resultats del projecte seran: una metodologia i programa de formació; una plataforma de formació virtual a mode de MOOC (massive online open course) sobre tèxtils funcionals i intel·ligents amb vídeos específics i materials formatius; un programa bootcamp de capacitació industrial de tèxtils intel·ligents com a base per a un curs intensiu d’estiu; una guia metodològica virtual enfocada a l’emprenedoria en tèxtils intel·ligents i un manual de bones pràctiques del Projecte sobre eines de capacitació virtual i metodologies mixtes per promoure els tèxtils intel·ligents al sector manufacturer.