Notícies

CLAMTEX finalitza, però el consorci continuarà donant suport a la digitalització del sector tèxtil

18/07/2022

La setmana passada, l’AEI Tèxtils va participar a la darrera reunió de CLAMTEX i al seu esdeveniment final a Porto per revisar el treball de col·laboració realitzat des de l’inici del projecte.

CLAMTEXCluster management towards excellence in Advanced Manufacturing and Textile Industry és un projecte europeu de partenariats de clústers estratègics per a l’excel·lència, coordinat per l’AEI Tèxtils.

Durant els darrers 30 mesos, l’AEI Tèxtils ha col·laborat estretament amb el Portuguese Textile Cluster/CITEVE, el clúster tèxtil valencià (ATEVAL) i els clústers de manufactura avançada: PRODUTECH de Portugal i EMC2 de França.

CLAMTEX ha permès revisar les estratègies de cadascun dels clústers participants en el projecte, millorar les habilitats dels seus equips amb més de 80 hores de capacitació, desenvolupar serveis pilot en benefici dels seus socis i finançar missions de curta durada per participar en accions de networking i formació.

Alguns exemples d’activitats que s’han dut a terme inclouen:

  • Un marketplace virtual en el que es varen exposar, en format webinar, les necessitats de la indústria tèxtil i les solucions de manufactura avançada. Amb més de 180 participants en les diferents sessions, han sorgit diverses sinèrgies, incloent col·laboracions transfrontereres i intersectorials entre membres de l’AEI Tèxtils i PRODUTECH, EMC2 i el clúster tèxtil portuguès/CITEVE.
  • Una expedició d’aprenentatge a Portugal organitzada per l’AEI Tèxtils i el clúster tèxtil portuguès per identificar millors pràctiques en digitalització aplicada a la fabricació tèxtil.
  • Una formació personalitzada per PIMEs i altres stakeholders sobre digitalització en el centre Digital Capability Center Aachen, de la ITA Academy a Alemanya.

En total, més de 20 membres dels 5 clústers participants s’han beneficiat de les activitats i dels mecanismes de suport de CLAMTEX, concretament a través del suport financer del programa pilot ClusterXchange per fomentar les connexions i el networking a nivell de la Unió Europea.

Els resultats del projecte es varen presentar durant l’esdeveniment final de CLAMTEX, també celebrat la setmana passada online. L’esdeveniment, que va reunir a més de 45 participants de tota Europa, el va obrir en Josep Casamada, coordinador de CLAMTEX i responsable de projectes de l’AEI Tèxtils. El varen seguir dos ponents convidats de la Comissió Europea i d’ACCIÓ, que van exposar el per què els clústers són importants i com millorar l’excel·lència en la seva gestió. A continuació, l’equip de CLAMTEX va presentar els principals resultats i aprenentatges del projecte. La sessió va concloure amb una xerrada inspiracional del Digital Capability Center Aachen, sobre les fàbriques d’aprenentatge i el gran èxit de la formació de CLAMTEX realitzada allà el passat mes de abril.

Encara que el projecte arriba a la seva fi, els socis preveuen una col·laboració a llarg termini per continuar donant suport als seus membres. Per això, varen signar un Memorandum d’Entesa per implementar l’estratègia conjunta de CLAMTEX a llarg termini, incloent el desenvolupament i la continuació dels serveis pilot per facilitar l’accés dels socis mitjançant una base de dades comú de tots ells i fomentar les missions d’aprenentatge com un mitjà per construir ponts intersectorials i com a motor d’innovació.

CLAMTEX ha estat un dels grans projectes estratègics de l’AEI Tèxtils per reforçar el seu posicionament a Europa com a clúster pioner i construir ponts i col·laboracions per impulsar la digitalització en el sector dels materials tèxtils avançats.

Comparteix aquesta notícia:

Notícies recents

Presentació de LIFE-CIRTECHTEX

Presentació de LIFE-CIRTECHTEX

El projecte LIFE-CIRTECHTEX es presenta com un cas d’èxit en les jornades sobre economia circular al sector tèxtil.

Pin It on Pinterest