Notícies

7 anys promovent la sostenibilitat al sector dels materials tèxtils avançats

03/05/2021

Ja fa 7 anys que l’AEI Tèxtils treballava en la preparació de la proposta del projecte MIDWOR-LIFE, com a conseqüència de la necessitat detectada al sector de substituir determinats productes químics d’acabat tèxtil per a conferir als teixits la propietat de repel·lència a líquids, per alternatives més sostenibles.

Aquest projecte, que va obtenir co-finançament del programa LIFE, va ser el primer d’una sèrie de projectes i activitats enfocades a promoure la sostenibilitat al sector dels materials tèxtils avançats, generant, en total, una inversió de 2,3 milions d’€.

El 28 d’abril, en el marc del webinar “Per una indústria tèxtil més sostenible: la transició verda”, el clúster va presentar les iniciatives que duu a terme i els mecanismes de suport per promoure aquesta transició mitjançant l’impuls de la sostenibilitat i l’economia circular al sector dels materials tèxtils avançats, basades en els quatre pilars de l’estratègia del clúster: innovació, internacionalització, competències i desenvolupament de negoci amb el networking com a punt central de l’estratègia.

En l’àmbit de les competències destaquen els continguts formatius en format de cursos virtuals dels projectes DESTEX, CLEANTEX i les sessions interclúster per impulsar el packaging sostenible. Pel que fa al coneixement, el clúster posa a disposició de les empreses del sector la guia de simbiosi industrial PACTEX, així com els informes dels resultats obtinguts als projectes europeus de substitució de productes químics perillosos en l’acabat tèxtil, MIDWOR-LIFE i LIFE-FLAREX. Com a continuïtat d’aquests dos projectes, actualment, el clúster i LEITAT, estan duent a terme el projecte SUSTEX. També en col·laboració amb LEITAT, s’ha desenvolupat un estudi sobre l’economia circular al sector (CIRCULARTECH), els resultats del qual es varen presentar durant el webinar.

En la línia d’innovació i en l’àmbit del networking, gran part de les iniciatives del clúster tenen com a objectiu promoure la innovació i la col·laboració a nivell català i europeu per impulsar la sostenibilitat.

El suport directe als seus socis, com a impuls a la transició verda, és una de les prioritats del clúster. En aquest sentit, destaquen quatre projectes en curs, duts a terme per empreses associades, en el marc del programa Foment de l’Economia Circular 2019 de l’Agència de Residus de Catalunya.

Aquest any, en aquest mateix programa, s’han presentat sis projectes d’empreses amb el suport del clúster i dos projectes que inclouen diverses iniciatives relacionades amb el packaging i la reutilització de residus del sector.

Durant el webinar, es va fer el llançament públic del darrer vídeo de l’AEI Tèxtils, dedicat a donar a conèixer totes aquestes iniciatives i activitats, amb un enfoc especial a promoure les actuacions dels seus socis en aquest àmbit. Veure el vídeo.

El webinar va finalitzar amb una sessió de treball amb grups reduïts, en la que es va debatre sobre els reptes i les oportunitats de la transició verda al sector.

Comparteix aquesta notícia:

Notícies recents

Reunió de Regiogreentex

Reunió de Regiogreentex

Els dies 11, 12 i 13 de març va tenir lloc, a Vila Nova de Famalicão, una reunió del projecte europeu Regiogreentex.

Participació a la fira TriaFutur

Participació a la fira TriaFutur

L’AEI Tèxtils va participar a la fira TriaFutur col·laborant amb l’Institut Industrial de Terrassa – Gremi Tèxtil, soci del clúster.

Pin It on Pinterest